måndag 19 april 2010

Samla reagera

"Fattigdom i världen är inte nytt. Det nya är att vi nu är så rika att vi kan utrota fattigdomen."

Fantastiskt.

Jag börjar botanisera i populärkultur och radioprogram. Hittar någonting här och någonting där. Ställer luddiga frågor till mig själv. Imiterar, reagerar. Startar upp.

Men. Känner mig stressad av tiden. Vikariat i förra veckan gjorde att det inte hann bli så mycket gjort. Denna veckan begravningen. Tungt. Det är så mycket jag vill utforska i den här konflikten men jag kommer inte hinna det här terminsslutet. Vill inte hoppa över något steg men känner mig tvungen. Runda av.

Försöker besvara litet av förra veckans frågor. Handlar min konflikt om identitet som handledaren föreslog? Jag tror att allt arbete i viss mån handlar om identitet, men vet inte riktigt om mitt gör det mer än någon annans. Är det någon mening att fördjupa sig mer i den frågan? Jag vill formulera någonting jag ser och upplever, både för mig och världen. Men jag är inte intresserad av att rada upp ett gäng (subjektiva) fakta i visuell form. Visst, jag måste utgå från mig själv, men jag vill vidare också.  Till er andra. Till oss.

Populärkulturen. Den populära kulturen. Eller vanligt förekommande. Det var ju litet för att komma vidare jag ville använda mig av den. Inte kasta bort den, ta den på allvar. Inte bli så navelskådande. Inte hierarkisk. Inte elitistisk. Är det en omöjlighet?


Kampen. Efter att ha lyssnat på filosofiska rummet undrar jag litet om kampen existerar eller ej. Johan Norberg, ett gammalt groll. Liberalismen. Utilitarismen... Minns första gången jag hörde Torbjörn TännsjöArga debatter med smarta, medvetna akademiker. Jag minns inte längre hur det slutade, vad jag kom fram till. Bör jag fortsätta leta bland filosofer och statsvetare? Finns tiden? Finns meningen?

Ansvar är ett ord som kommer upp gång på gång. Ansvar: att ta hand om sig själv, att ta hand om andra, att skänka pengar, att tjäna pengar, att anställa, att producera, att inkludera, att inkludera sig, att engagera sig, att rösta. Snart är det val. Är skiträdd för den här typen och hans parti. Livrädd för hela det där gänget. Ändå är de inte radikala på något vis. Eller?

Moralen är ju ett populärt begrepp för Kd. Och moral har kommit upp i ljuset den senaste tiden. I Bjästa ger ett helt samhälle en ung tjej skulden för att hon blivit våldtagen, varpå kommunen och skolan får motta allehanda hot och hatbrev från resten av landet. I Landskrona misshandlas en gammal kvinna till döds av en ung man som man "misstänker är utländsk", vilket ND och andra extremhögra krafter utnyttjar för att skapa ännu mer rädsla och misstänksamhet. Det uppdagas att ett flertal katolska präster i norden begått övergrepp mot minderåriga. Härpå passar påvens "andreman" på att koppla pedofili till homosexualitet i ett offentligt uttalande som han säger sig grunda på sociologer och psykiatriker. 

Och så Milleniumtriologin och de flesta svenska deckare som är så älskade. De kryllar alltid av svin utan moral som utnyttjar diverse stackare åt höger och vänster. 

Nu drog jag in kulturen i verkligheten igen. Men tror ni inte att världen blir litet så som kulturen är och tvärtom? Att vi hämtar litet av vår verklighetsuppfattning från det vi ser på tv. Jag hade lackat för länge sedan om jag var man (det har jag redan). Män på tv-deckarna är hårda snutar med haltande äktenskap och alkoholmissbruk, eller så är de svin som bara vill våldta och profitera på andras lidande.

Tänker på den där poppis idén om att vi alla kommer fixa allt om vi bara får leva som de fria, moraliska individer vi var menade att vara. Fria från tvång. Tänker litet på valet i höst igen. Som sagt: många luddiga tankar, hur att samla?


Allt jag inte hunnit gå igenom än. Vill fortsätta samla i flera veckor helst. Slåss med tekniken för att kunna göra någonting att visa upp på seminariet imorgon, tror att det löser sig men det visar det sig att det inte gjort. Plötsligt är klockan sju på kvällen. Jag är en sköldpadda.

5 kommentarer:

  1. börja någonstans, med någonting... inte lätt att följa Handledarnas råd när man inte vet var början finns. ännu svårare när man inte får ha hum om hur det kommer att sluta.

    SvaraRadera
  2. Det stämmer. Och så är man så van att få köra sin egen takt. Men det är väl bra att utmana sina invanda sätt att arbeta ibland också. :)

    SvaraRadera
  3. Så grymt grymt spännande! Tycker det är intressant med relationen mellan media/populärkultur och verkligheten som kommer upp flera gånger i det du skriver. Ramar och tidspress kan faktiskt vara bra för processen. Skala bort massor och hitta en kärna eller en röd tråd. Sortera.

    SvaraRadera
  4. "Bara gör!", "Tänk inte!" "Sätta igång och göra något". Orden ekar i huvudet och ger oro och stress när man försöker men inte lyckas! Vad beror det på att man inte lyckas med att bara göra? Vad beror oförmögenheten att bara göra på?
    Den frågan skulle jag vilja ha svar på, men vettefasen om någon vet svaret!

    Skitintressant, men svårt att summera ihop till något. Vad kan man sortera/skala av i sökandet efter den röda tråden? Hur ska man veta?

    Här kommer jag med massa härliga frågor!
    Känner igen mycket av dina tankar.

    SvaraRadera
  5. Jag känner mig inte ensam i mitt irrande. Vi kanske bebor en urskog med träsk och lianer och där springer, hoppar och klättrar vi i någonslags kurragömmalek. Hallooo Konflikt, gestaltning Hoo Hoo var är ni..

    SvaraRadera